موتور دیزل تک سیلندر از انواع موتور دیزل محسوب میشود. موتور دیزل درون سوز است. بنابراین سوخت آن با تزریق به هوای گرم و تحت فشار بالا موجب اشتعال میشود. در این میان موتورهای تک سیلندری کاربردهای زیادی در صنعت، کشاورزی، ساخت و ساز و غیره دارند.
این دستگاه به موتور تک دیزلی یا موتور تک گازوئیلی هم معروف است. به دلیل مزایایی مانند قابلیت حمل آسان و امکان نصب بر روی دستگاههای مختلف محبوبیت دارد. اگر میخواهید با موتور دیزل تک سیلندر، ویژگیها و کاربرد آن آشنا شوید، تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
موتور دیزل تک سیلندر یک دستگاه الکتریکی است که از زیرمجموعههای دیزل ژنراتورها به شمار میرود. به طور کلی موتورهای دیزل به صورت دو سیلندری یا مضربی از دو مانند چهار سیلندری تولید میشوند. ولی دراین زمینه نکته مهم این است که میزان لرزشها با متعادل سازی فشار وارد بر میل لنگ کاهش پیدا کند. بنابراین در صورت رعایت این متعادلسازی میتوان موتور دیزلی را به صورت تک سیلندر هم تولید کرد.
موتور تک دیزل هم مانند سایر موتورهای دیزلی برای تامین انرژی مکانیکی کاربرد دارد و از گازوئیل به عنوان سوخت استفاده میکند. یکی از مزایای این دستگاه این است که در صورت خرابی به آسانی قابل تعمیر است. به علاوه در صورت نیاز به تعویض قطعات میتوان به راحتی به قطعات آن دسترسی پیدا کرد.
موتور تک دیزلی و بنزینی هر کدام ویژگیهای متفاوتی دارند. بنابراین کاربرد آنها با یکدیگر تفاوت دارد. موتورهای تک دیزلی در مقایسه با تک بنزینی در ابعاد بزرگتری طراحی و تولید میشود. به همین دلیل توان بالاتری هم دارند. البته با وجود توان بالا، سرعت کارکرد آنها پایین است.
به خصوص اینکه بنزین در مقایسه با گاروئیل سریعتر میسوزد. بنابراین پیستون به دلیل سبک بودن با سرعت بیشتری در جهت میل لنگ حرکت میکند. البته این نکته را هم باید در نظر بگیرید که با وجود سرعت بیشتر و ضربه کمتر در پیستون، موتور تک بنزینی در مقایسه با دیزل تک توان و انرژی کمتری دارد. به همین دلیل موتور دیزل تک سیلندر برای پروژههایی مناسب است که به توان بالایی نیاز داشته باشند.
موتورهای دیزل تک سیلندر دارای ویژگیها و مزایایی هستند که موجب کاربرد بالای آنها شده است:
بهترین مزیت موتور تک دیزل قدرت و توان بالایی است که دارد. این نوع موتور تک در مقایسه با سایر انواع موتور تک مانند بنزینی و گازسوز بیشترین انرژی را دارد. به همین دلیل میتوان از آن در دستگاههای پرقدرت مانند دیزل ژنراتورها، موتور پمپ و مانند آن استفاده کرد.
موتورهای تک دیزلی از استحکام و کیفیت بالایی برخوردار هستند. به همین دلیل برای فعالیتهای سنگین و تخصصی کاملاً مناسب خواهند بود. به خصوص اینکه طول عمر بالایی دارند و کمتر از سایر انواع موتور تک به تعمیر و تعویض قطعات نیاز خواهند داشت.
با وجود توان و کیفیت بالای این نوع موتور، موتورهای تک دیزل محدودیتها و معایبی نیز دارند. این معایب شامل ایجاد سر و صدا و آلودگی صوتی، انتشار آلایندهها و آلودگی زیست محیطی است. همچنین حمل این موتورها به دلیل ابعاد بزرگ و سنگینی از نظر وزن دشوار است. محدودیت در دسترسی به گازوئیل به عنوان سوخت هم از معایب آن به شمار میرود. به علاوه از نظر بودجه نیز قیمت خرید و تهیه این نوع موتور در مقایسه با نوع تک بنزینی بالاتر است.
موتورهای دیزل تک سیلندر کاربردهای گستردهای دارند. به طور کلی این نوع موتورها به دلیل توان بالا برای مصارف نیمه سنگین تا سنگین مناسب هستند. صنایع پرکاربرد برای این موتورها کشاورزی، ساختمانسازی، استخراج معادن و غیره هستند.
در تجهیزات و دستگاههای کشاورزی از جمله سمپاش، علف تراش، ژنراتور، پمپ آب و غیره از این نوع موتورها استفاده میشود.
از کاربردهای موتور تک دیزلی در صنایع و کارگاههای صنعتی میتوان به راهاندازی دستگاههایی مانند موتور برق و غیره اشاره کرد.
ازکاربردهای اصلی این نوع موتورها استفاده در صنعت ساخت و ساز است. بنابراین در تجهیزاتی از جمله کاتر آسفالت بر و بتن بر، بتونیر، ماله پروانه و غیره به عنوان تامین کننده انرژی کاربرد دارد. همین کاربرد برای بسیاری از دستگاههای حمل و نقل و راهسازی به کار میرود.